August, 2017 – Romania
Corina Mihăilă Larpin – Designul ca punct forte
Cum a început povestea Stéfère?
Acum zece ani am întâlnit-o pe Stephanie, fosta mea asociată. Totul a început cu o frumoasă prietenie, după care am decis să devenim asociate în cadrul Stéfère, unde am făcut echipă solidă timp de şapte ani. Apoi, ea a dorit să facă o schimbare în viaţă şi a decis să-mi vândă acţiunile. Am rămas foarte bune prietene şi îi sunt recunoscătoare pentru acest proiect minunat pe care l-am dezvoltat împreună şi pentru tot ce am avut de învăţat de la ea. Aşadar, de trei ani sunt unic acţionar şi designer în acelaşi timp. Poate părea mult, poate părea puţin, depinde din ce perspectivă priveşti. Dar pentru mine a fost o călătorie plină de satisfacţii, iar timpul a fost cumva în favoarea mea mereu.
De ce ai ales designul de bijuterii?
Pare că a fost o întâmplare. Dar eu cred că noi suntem, de fapt, nişte mari magneţi: dacă ne dorim cu adevărat ceva, până la urmă atragem acel lucru. Tot timpul am fost fascinată de giuvaiere şi m-am visat creând bijuterii aşa cum îmi imaginam eu că mi-ar plăcea să port. Visul meu s-a transformat în realitate.
E un business dificil? Privind din afară pare afacerea de vis.
Să ştii că este un business foarte dificil. Dar eu îl consider mai mult o pasiune decât o afacere, aşa că văd mai degrabă părţile pozitive. Călătoresc în locuri minunate, întâlnesc persoane fascinante cu care rămân în contact. Creaţiile mele se vând în unele dintre cele mai prestigioase magazine de bijuterii din lume. Dar realizările nu cad niciodată din cer, ci necesită multă muncă şi perseverenţă.
Care sunt cele mai importante greşeli de care un designer de bijuterii la început de drum trebuie să se ferească?
Eu cred că un designer de bijuterii sau de orice altceva trebuie să facă greşeli, mai ales la început. Aşa învăţăm şi devenim mai buni în ceea ce facem. Spun asta din experienţă.
Ai o apetență clară pentru un tip de extravaganță foarte șic, glam rock. Din ce zone provin clienţii tăi?
Stilul meu se reflectă foarte mult în creaţiile Stéfère. Bijuteriile au acea unicitate dată de designul lor îndrăzneţ şi totuşi dincolo de tendinţe. Sunt purtate de persoane care apreciază creativitatea, unicitatea, volumul (care poate fi realmente impresionant în privinţa unora dintre piese). Stéfère înseamnă spectaculos; nu prea am cliente care să se descrie ca adepte ale stilului clasic. Cele care poartă bijuteriile mele sunt, de obicei, femei puternice, curajoase, asumate, dezinvolte, care ştiu să trăiască clipa şi care sunt gata să cucerească lumea.
Care sunt în acest moment cele mai bune piețe pentru vânzarea de bijuterii?
Statele Unite şi Asia. În orice caz, pentru Stéfère acestea sunt.
Despre piața românească ce crezi?
Pare a fi în continuă creştere, dar n-aş putea să detaliez: nu vând în magazinele româneşti pentru moment. Am cliente de aici, însă comandă bijuteriile la Geneva sau Hong Kong.
De ce sunt atât de puțini designeri și antreprenori români care să se implice în acest domeniu?
Fiecare lucru trebuie să vină la timpul său. Poate că vom avea mai mulţi designeri de high end jewelry şi în România în viitorul apropiat. Românii sunt foarte apreciaţi pentru talentul lor, nu m-ar mira ca unii dintre ei să reuşească să intre pe piaţă, iar lucrurile să se schimbe în scurt timp.
Unde iei pulsul în materie de tendinţe în creaţia de bijuterii?
Merg la toate târgurile şi expoziţiile de bijuterii: la Couture Show, la Las Vegas, la Hong Kong Jewellery Show, la Baselworld, la Vicenzaoro. Urmăresc blogurile şi revistele de bijuterii, sunt o observatoare neobosită. Călătoresc foarte mult şi întâlnesc foarte mulţi stilişti şi designeri de la alte branduri cu care schimb impresii. Dar cele mai importante pentru mine rămân întâlnirile cu clientele; fiecare dintre ele mă inspira cumva. Până la urmă, tot în viaţa reală îmi găsesc cele mai bune surse de inspiraţie.
Eşti o excelentă cunoscătoare în materie de lux. Care ţi se par a fi cele mai şic magazine de bijuterii?
În primul rând Saks Fifth Avenue, unde sunt vândute şi bijuteriile Stéfère. Apoi, Lane Crawford din Hong Kong şi ECJ Luxe din Miami.
Hai să vorbim un pic și despre concurență. Care sunt designerii și casele de bijuterii pe care le admiri cel mai mult?
Am multe case pe care le urmăresc cu admiraţie, dar în acest moment am o slăbiciune pentru Wallace Chan şi Jar. Ador creaţiile lor.
Te influenţează trendurile din lumea modei? Care sunt brandurile vestimentare pe care le vezi asociate bijuteriilor Stéfère?
Bijuteriile şi ţinuta trebuie să te definească, să fie ca o carte de vizită „la vedere“. E foarte important cum le combini, dacă îţi doreşti autenticitate. Brandurile vestimentare pe care le văd asociate bijuteriilor Stéfère în sezonul acesta ar fi Gucci, cu motivele florale, şerpii şi culorile din colecţiile lor, Givenchy, Mugler.
Pe lângă bijuterii, ce mai colecţionezi?
Sunt o mare iubitoare de artă. Când s-a născut Alexandre, fiul meu, care acum are zece ani, am început împreună cu soţul meu o colecţie care îi poartă numele. Sunt multe lucrări la care visăm; cu timpul sper să reuşim să adunăm cât mai multe, iar ele să ne bucure sufletul şi să ne inspire. Bijuteriile nu prea mai fac obiectul unei colecţii, căci multe dintre ele pleacă spre cliente direct de pe mine.
Unde o găsim pe Corina Larpin când nu se ocupă de businessul cu bijuterii?
Cred că trebuie păstrată o delimitare clară între business şi viaţa personală. Afacerile nu trebuie să depăşească acestă graniţă niciodată. Îmi ofer în fiecare zi momente de bucurie cu familia. Chiar dacă suntem departe unii de alţii, ne adunăm seara pe FaceTime. Am prieteni foarte dragi cu care ne întâlnim regulat indiferent în ce parte a lumii ne mai aflăm. Iar dacă nu reuşim să ne vedem prea des, pentru că toată lumea este din ce în ce mai ocupată în ultima vreme, vorbim la telefon aproape zilnic. În funcţie de vacanţele lui Alex îmi fac agenda personală şi îmi rezerv timpul liber. Ne strângem cu toţii de pe unde suntem şi ne bucurăm împreună de natură, la schi la Megève, în Vietnam la plajă sau în Los Angeles. Şi râdem mult. Ne bucurăm în fiecare zi că ne avem.
Source: Forbes România